Италия иска на европейските енергийни компании да се разреши временно да изпълняват

...
Италия иска на европейските енергийни компании да се разреши временно да изпълняват
Коментари Харесай

Италия реши за газа. Ще плаща ли на Путин с рубли

Италия желае на европейските енергийни компании да се позволи краткотрайно да извършват съветските претенции за заплащане на газ в рубли, съобщи Роберто Чинголани, министър на енергийната сигурност.

" Мисля, че би било добре най-малко за няколко месеца да се разреши на фирмите да продължат да заплащат в рубли, до момента в който разберем правната рамка и последствията ", сподели той пред " Политико ", като добави, че желае " бързо и доста ясно изговаряне от Европейската комисия ", което да удостовери, че петролните и газовите компании могат да заплащат в рубли за момента.

Междувременно Рим се приготвя за вероятно прекъсване на съветския газ с ограничения за икономисване на сила и даже за по-дълго действие на въглищните централи. Страната получава от Русия към 29 милиарда куб. м газ годишно, или 40% от потребностите си.

Кремъл изиска от енергийните компании от " вражески страни ", измежду които са всички членове на Европейски Съюз, да заплащат за газ в рубли, с цел да поддържат цената на съветската валута.

Европейската комисия предупреди компаниите да не откриват сметки в рубли, като съобщи, че това би нарушило глобите, наложени на Русия за нахлуването в Украйна. Миналата седмица съветската държавна компания " Газпром " приключи доставките на газ за Полша и България, откакто те отхвърлиха да се съобразят с настояването на Москва.

Но Чинголани, италианският министър на екологичния преход, съобщи, че може да отнеме месеци, с цел да се реализира цялостно схващане на правните последствия, което поставя петролните и газовите компании в затруднено състояние.

" Смятам, че петролните и газовите компании не могат да рискуват да платят и по-късно да бъдат упрекнати, че са нарушили глобите, само че в това време не могат да рискуват да не платят в рубли ", сподели той преди спешните договаряния на министрите на енергетиката на Европейски Съюз в Брюксел. " Това са дълготрайни контракти, разноските биха били извънредно високи. "

Дори и откакто войната завърши, Рим не възнамерява да се върне към такава голяма взаимозависимост от съветските доставки ", сподели италианският посланик. " Научихме, че не е рационално да сме мощно подвластни от една страна ", сподели Чинголани, предава БГНЕС.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР